torsdag 19. juni 2014

Midtsommertradisjoner




Jonsok, Sankthans eller midtsommer er en kirkelig høytid til minne om Johannes døperen som feires 24. juni. Kvelden før (23. juni) har man hatt vigilefeiring eller våkenatt kalt sankthansaften, jonsokaften eller jonsokvaka. På denne laiven vil datoen i spill være 22.-24. juni.

Vi har funnet frem gamle tradisjoner som er delt opp i to bolker (det er et par av tradisjonene vi har lagt til selv). Den første er tradisjoner som vi alle deler og som skal være en del av midtsommerfeiringen på laiven. Den andre er tradisjoner man kan velge å bruke. De kan passe for noen, men kanskje ikke for andre. Det er også lov å lage egne tradisjoner hvis man ønsker det.
Ta gjerne kontakt hvis du ønsker å gjennomføre noen av Kan-tradisjonene, eller ønsker å lage noen egne.

Tradisjoner alle har:
  1. Besøk på Tveter Gård: Alle kommer for å feire, alle hjelper til.
  2. Holder fred under feiringen: når feiringen begynner prøver man å legge fra seg uenigheter og holde fred.
  3. Bål blir det så sant vi får tilatelse fra brannvesnet blir det bål.
    1. de unge guttene plukker avfallsved i skogen
  4. Leker: 
    1. vi kommer til å leke blindebukk. Hvis noen har andre forslag for leker er det bare å ta kontakt med arrangørene.
  5. Sang (det er tradisjon for å synge om fortidens helter, kvinner som bevarer kyskheten og kjipe mennesker)
  6. Dans: Man trenger ikke kunne danse for å være med. Vi kommer til å lære bort noen enkle trinn i workshoppen før laiven.
  7. Pynte med løv: Pynting med løv var gjort i så stor grad at trærne ble ribbet og mange inkludert Henrik Wergeland klaget. Vi ønsker ikke å skade naturen, så vi vil bare pynte litt. 
  8. Blomster under puta: unge piker fletter blomsterkrans av 7 forskjellige blomster under puta så man drømme kan drømme om sin tilkomne
  9. Halling: de unge guttene/mennene danser halling, og konkurerer om hvem som klarer å sparke av hatten høyest. Det er ære og respekt for han som vinner. Det hender også at noen av de mer voksne herrene er med, dette for å vise unguttene at de gamle fortsatt er eldst. Vi skal gå gjennom enkle trinn under workshoppen.
  10. Fortellerstund: Hvert år er det en felles fortellerstund hvor noen forteller et eventyr. 
    1. Ta kontakt med arrangørene hvis du ønsker å fortelle evetyret.



Tradisjoner man kan bruke (kan-tradisjoner):

  1. Plukker urter (gjerne med sølvkniv). Jonsoknatten/sankthansnatten har  magiske egenskaper og urter som plukkes denne kvelden vil være ekstra legende. De tørkes og brukes til både dyr og mennesker.
  2. Doggen har også magiske egenskaper. Den samles ved å legge et tøystykke på bakken, og lar den ligge der til doggen har kommet. Så vrir man den opp og samler på
  3. Vekke åker: Ble gjort ved å sette pinner rundt åkeren og synge den til liv. Vi har ingen åker, men klarer sikkert å finne noe annet å benytte hvis noen ønsker å gjøre dette.
  4. Døde slektninger kan ses denne natten
  5. Blomsterkrans: binde blomster rundt en vidjekvist av bjerk som man henger i taket over bordet.
  6. Bråk for skremme rovdyr og onde makter
  7. Blomsterkrans i håret
  8. Jonsokbryllup: en ung mann og en ung kvinne blir kledd opp som brud og brudgom
  9. Nattfrieri: Denne kvelden kan de unge guttene komme på besøk hos de unge kvinnene etter leggetid. De voksne vil snu et blindt øye til, men BARE hvis man beholder klærne på!!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar